środa, 22 września 2021

Kaczka pieczona z jabłkami i ziemniakami

Wyobraźcie sobie talerz z soczystą kaczką, chrupiącymi ziemniaczkami słodkimi jabłkami i do tego buraczki. Brzmi nieźle? I to jak.  I właśnie taki obiad poleca się dzisiaj, a nie tylko od święta.

Wydawać by się mogło, że jest to trudne i czasochłonne danie - a tak naprawdę potrzeba niewiele składników i mniej więcej 30 min. A jak Wy uważacie? Czy kaczka to trudne danie? Robicie w domu?


Na Facebooku znajdziecie filmik pokazujący krok po kroku, jak przygotowałam to danie. Zapraszam.

Składniki: 
  • 2 piersi kaczki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 300g ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie: 

Ziemniaki porządnie umyj. Nie obieraj, pokrój na ćwiartki. Gotuj w osolonej wodzie przez 10 min. Odcedź. Skórę kaczki natnij w kilku miejscach, nasmaruj majerankiem, solą i pieprzem. Suchą patelnię nagrzej i obsmaż kaczkę z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Podgotowane ziemniaki i zrumienioną kaczkę przełóż na blaszkę do pieczenia.

Jabłka pokrój na ćwiartki, nie obieraj, usuń gniazda nasienne i wrzuć ćwiartki na gorącą patelnię z tłuszczem, na którym smażyło się mięso. Po chwili dodaj miód i ocet jabłkowy. Mieszaj. Gdy sos zacznie gęstnieć i zrobi się ciemnobrązowy, a jabłka się zarumienią, zdejmij je z ognia i przełóż na blaszkę z kaczką. Polej sosem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz 15 min. 

Jeśli chcesz, żeby kaczka była bardzo wypieczona, piecz dłużej. Upieczone danie przełóż na talerze, dodaj surówkę z buraczków i podawaj. 



 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter