Wydawać
by się mogło, że jest to trudne i czasochłonne danie - a tak naprawdę
potrzeba niewiele składników i mniej więcej 30 min. A jak Wy uważacie? Czy kaczka to trudne danie? Robicie w domu?
Na Facebooku znajdziecie filmik pokazujący krok po kroku, jak przygotowałam to danie. Zapraszam.
- 2 piersi kaczki
- sól, pieprz
- majeranek
- 300g ziemniaków
- 2 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Ziemniaki porządnie umyj. Nie obieraj, pokrój na ćwiartki. Gotuj w osolonej wodzie przez 10 min. Odcedź. Skórę kaczki natnij w kilku miejscach, nasmaruj majerankiem, solą i pieprzem. Suchą patelnię nagrzej i obsmaż kaczkę z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Podgotowane ziemniaki i zrumienioną kaczkę przełóż na blaszkę do pieczenia.
Jabłka pokrój na ćwiartki, nie obieraj, usuń gniazda nasienne i wrzuć ćwiartki na gorącą patelnię z tłuszczem, na którym smażyło się mięso. Po chwili dodaj miód i ocet jabłkowy. Mieszaj. Gdy sos zacznie gęstnieć i zrobi się ciemnobrązowy, a jabłka się zarumienią, zdejmij je z ognia i przełóż na blaszkę z kaczką. Polej sosem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piecz 15 min.
Jeśli chcesz, żeby kaczka była bardzo wypieczona, piecz dłużej. Upieczone danie przełóż na talerze, dodaj surówkę z buraczków i podawaj.
idealny pomysł na niedzielny obiad:)
OdpowiedzUsuń:) polecam
Usuń